Chiar daca espressoarele automate sau cele ce functioneaza cu capsule de cafea sunt foarte raspandite in randul bautorilor de cafea, exista un cerc “elitist” ce ar considera folosiurea unor astfel de dispozitive drept un sacrilegiu. Multi s-ar grabi sa ii numeasca fanatici dar cu siguranta si-ar schimba atitudinea daca ar gusta un espresso pregatit de acesti “pretentiosi”. De fapt, foarte probabil si-ar schimba cu totul optica fata de cafea si ar redescoperi noi intelesuri pentru notiunea de “cafea buna”.
In mare, pregatirea unei espresso adevarat implica alegerea cafelei, a rasnitei si a espressorului. Se recomanda folosirea unei cafele proaspat prajite, dar daca nu aveti de unde sa o procurati, magazinul nostru online va sta la dispozitie cu o gama variata de cafea boabe comerciala. Despre importanta alegerii espressorului vom discuta intr-un articol viitor. Pentru moment, in articolul acesta, vom discuta despre alegerea rasnitei, parte pe care noi o consideram cea mai importanta, poate si pentru ca este foarte des ignorata. Cei mai multi consumatori de cafea au tendinta sa minimizeze sau sa ignore complet importanta felului in care cafeaua este rasnita.
Exista trei tipuri de rasnite:
- Rasnita clasica, cu lame de metal actionate electric. Aceasta este cu siguranta cea mai proasta varianta. Oricat v-ati chinui sa agitati rasnita tot nu veti obtine un rezultat uniform. In plus, lamele aparatului se invart cu viteza si se incing rapid, aspect ce afecteaza puternic gustul cafelei. Nu va lasati tentati de pretul scazut al unei astfel de rasnite. In mod cert este preferabil sa folositi o cafea macinata deja decat una macinata printr-o astfel de rasnita. O rasnita cu lame va produce atat cafea macinata prea fin cat si bucati macinate prea putin. Espresso-ul rezultal va lua ce e mai rau din ambele categorii. Puteti la fel de bine sa folositi un blender.
- Rasnita manuala, cu lame si cu maner de invartit. Acestea au dezavantajul ca sunt actionate manual si procesul dureaza mai mult timp. Pe de alta parte, lamele nu se vor incinge si nu vor afecta calitatea cafelei, aspect foarte important.
- Rasnita de tipul “burr grinder”. Aceasta functioneaza pe baza unui sistem de zimti ce zdrobesc uniform cafeaua, la o viteza constanta. Se obtine astfel o cafea macinata uniform si se evita incingerea acesteia. Singurul dezavantaj al acestei rasnite este pretul destul de ridicat.
Odata aleasa rasnita veti experimenta cu gradul de rasnire. Pentru a gasi punctul optim, analizati gustul fiecarui espresso de test. Acesta o sa va indrume in directia potrivita. O cafea macinata prea mare nu va permite espressorului sa extraga suficienta savoare iar rezultatul va fi un espresso acid, cu gust usor acru sau chiar sarat. O cafea macinata prea fin va avea un gust amarui si va fi lipsita de aroma. Aceasta va da impresia unei cafele mai tari, chiar daca in realitate este doar mai amara.
Se recomanda rasnirea cafelei in fiecare dimineata, inainte de pregatirea acesteia, pentru a pastra cat mai mult din gustul boabelor de cafea.
Daca nu te simti pregatit sa faci sacrificii pentru o cafea buna, mai bine nu mai incerca deloc. Nu de alta, dar nu te vei mai putea intoarce la cafeaua de rand apoi. Intr-adevar, pregatirea unui espresso bun implica sacrificii. Noi consideram ca merita si ii felicitam pe cei care duc aceasta practica la nivel de arta.