In materie de cafea si nu numai, fiecare populatie are anumite gusturi si preferinte care, dincolo de alegerile individuale, sunt strans legate de elemente precum istoria, cultura sau evolutie sociala. Daca la nivelul unei tari care are un rol important in industria cafelei se identifica obiceiuri de consum diferite de cele practicate in Romania, nu inseamna neaparat ca modul de a bea cafea aici este gresit, ci reprezinta doar rezultatul unei evolutii diferite in cultura cafelei.
De ce Italia?
Nu putem incepe sa vorbim despre obiceiurile de consum de cafea in diferite zone geografice fara sa ne referim in primele randuri la Italia. Aceasta tara are un cuvant greu de spus pe piata mondiala de cafea si stim cu totii ca italienii sunt mari consumatori de aceasta bautura.
Dar cum a inceput totul? In primul rand, istoria ne invata ca Italia a fost poarta de intrare a cafelei in Europa. Comertul cu negustorii egipteni a adus cafeaua pe teritoriul italian in secolul al XVI-lea, apoi s-a raspandit cu repeziciune si in restul Europei. Tot in Italia a fost deschisa si prima cafenea, la Venetia.
Cum prefera italienii cafeaua?
Simplu, italientii adora cafeaua espresso. Aici, cantitatea unui espresso clasic este de doar 25 ml. Adica ceea ce numim noi un espresso scurt, numai ca in Italia nu exista aceasta notiune. Astfel, daca mergi in aceasta tara si iti comanzi de la un bar o cafea italiana, sa nu te mire daca primesti o ceasca mica, in care gasesti doar doua linguri de lichid. Daca vrei sa consumi o “cafea lunga”, trebuie sa ceri un “cafe americano”, dar sa nu te astepti sa primesti o cafea de jumatate de litru, in genul celor care se vand in lanturile celebre de cafenele americane, ci se refera la o ceasca de cafea de dimensiuni obisnuite, adica 150-200 ml.
In afara de espresso, italienii consuma adesea cappuccino. Aceasta bautura isi are originile tot in Italia si, in mod traditional, se prepara dintr-un espresso dublu, la care se adauga spuma de lapte. In general, cappuccino se consuma la micul dejun, alaturi de un produs proaspat de patiserie. Spre deosebire de cappuccino, cafeaua espresso este bauta de italienii dupa masa de pranz, intrucat considera ca o combinatie de cafea cu lapte ingreuneaza digestia.
Cata cafea beau italienii?
In medie, un italian a consumat 5,8 kg de cafea in decursul anului 2017. Mult, daca ar fi sa ne raportam la consumul de cafea din Romania, dar totusi putin in comparatie cu tarile nordice, unde sa consuma si de doua ori mai multa cafea (in Finlanda, consumul de cafea in 2017 a fost de 12 kg per capita).
Ce marca de cafea prefera italienii?
Cel mai frecvent, italienii consuma cafea Lavazza si Illy, branduri autentice si cu traditie. In anul 2017, cel mai vandut sortiment de cafea macinata din Italia a fost Lavazza Crema e Gusto, un amestec de Arabica si Robusta care se remarca, asa cum ne indica si denumirea, printr-o crema bogata si persistenta si un gust imbietor, inconfundabil. Locul doi a fost ocupat de cafeaua macinata Illy Espresso, cu grad mediu de prajire. In ceea ce priveste preferintele in materie de cafea boabe din 2017, italienii au cumparat cel mai frecvent Lavazza Super Crema, iar locul doi a fost ocupat tot de Illy Espresso Medium, in varianta boabe.
Noi iubim cafeaua produsa in Italia si nu putem sa nu recunoastem contributia majora adusa de italieni in aceasta industrie. Tu consumi cafea italiana sau preferi alte sortimente?