Pentru multi consumatori de cafea buna, Illy reprezinta superlativul. Cu o atentie deosebita pentru detalii, in toate etapele productiei si pana la ambalaj, cu investitii permanente in cele mai moderne utilaje si tehnici, dar cu mentinerea calitatii unui espresso italian traditional, Illy incanta, de peste 80 de ani, iubitori de cafea buna din toata lumea.
Compania producatoare de cafea Illy are un cuvant greu de spus pe piata de specialitate, iar povestea ascensiunii ei este cu adevarat inspirationala. Am adunat mai jos cele mai inedite 5 aspecte despre Illy, pe care orice cafegiu ar trebui sa le cunoasca.
- Fondatorul companiei Illy s-a nascut in Timisoara. Francesco Illy se naste in 1892, intr-o familie de nationalitate mixta: tatal maghiar si mama germana. Mai tarziu, Francesco Illy se va muta la Viena, continuand sa munceasca mai multi ani pentru o companie din Transilvania.
- Illy este inventatorul aparatului automat de cafea. Practic, espressoarele moderne pe care le folosim astazi sunt versiuni imbunatatite ale aparatului creat in 1935 de Illy, care utiliza abur in loc de apa presurizata. Aparatul a primit denumirea de “Illetta”, dupa numele sotiei lui Francesco Illy.
- Sistemul E.S.E a fost de asemenea patentat de Illy. Mai exact, Illy a venit cu ideea unui mod mai simplu de a prepara espresso (E.S.E este prescurtarea pentru “Easy Serving Espresso”) si a creat padurile de cafea (cunoscute si sub denumirile de monodoze sau poduri).
- Ambalajul cafelei Illy nu este creat doar pentru a arata elegant, ci este conceput sa ofere o experienta a gustului mai placuta. Mai exact, prin procedeul de presurizare, aerul este extras din bine-cunoscutele cutii metalice in care vine ambalata cafeaua Illy si este inlocuit cu un gaz inert. In acest fel, boabele de cafea isi mentin proprietatile pe o perioada mai indelungata.
- Illy foloseste doar cafea Arabica. Si nu orice cafea Arabica, ci numai boabe de calitate desevarsita, intrucat Illy utilizeaza aparatura care examineaza fiecare bob de cafea in parte, selectionandu-le doar pe acelea care intrunesc criteriile de exigenta ale producatorului. De asemenea, Illy investeste in educarea si instruirea fermierilor din cele 9 zone de pe glob unde se cultiva cafeaua Illy, pentru ca produsul final sa fie ireprosabil.
Se poate spune, fara indoiala, ca industria cafelei moderne ii datoreaza mult producatorului italian, punand o piatra de temelie pentru espresso-ul pe care il consumam astazi. Cel mai vandut sortiment este Illy Espresso medium, in variantele de cafea boabe sau macinata, dar toate tipurile de cafea ale companiei au ca numitor comun un aspect: 144 de criterii de selectie, aplicate de-a lungul intregului proces de productie, prin care poti fi sigur ca produsul pe care l-ai ales este cel mai bun din categoria sa.