Ai o afacere cu automate de cafea si nu stii cum sa alegi produsele potrivite? Esti curios sa afli care este cea mai buna cafea pentru vending? Atunci acest articol este pentru tine.
Inainte de toate, sa stabilim ce inseamna “vending”. In sens larg, termenul “vending” deseneaza intreaga industrie a comertului automatizat. Orice vanzare care se realizeaza prin intermediul unei masini automate programate sa incaseze bani si sa ofere produse in schimbul lor, fara a fi nevoie de prezenta unei persoane vanzator, apartine sectorului vending. In aceasta categorie intra aparatele automate de cafea, masinile pentru snack-uri, bauturi si sendvisuri, aparatele automate pentru sucuri fresh de portocale etc. Cele mai raspandite aparate de tip vending sunt, de departe, espressoarele de cafea, cunoscute si sub denumirea de “automate de cafea” sau chiar “tonomate”, in forma familiara.
Tot mai multe espressoare de vending folosesc sistemul de capsule cafea, un sistem comod dar care nu are un randament financiar la fel de bun ca sistemele pe cafea boabe.
Daca vrei sa stii care e cea mai buna cafea pentru vending, trebuie sa iti spunem din start ca nu exista un raspuns universal, insa exista cateva lucruri de care e bine sa tii cont pentru a cumpara cafeaua care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.
- Tine cont de recomandarile producatorilor. De cele mai multe ori, producatorii de cafea precizeaza pe ambalajul produselor modul de preparare indicat pentru fiecare sortiment in parte. Astfel, avem Lavazza Filtro Italiano (pentru cafea preparata la filtru), gama profesionala Lavazza (pentru espressoare profesionale din baruri si cafenele) si, ceea ce ne intereseaza acum, Lavazza Vending, indeosebi sortimentele Lavazza Gusto Forte si Lavazza Gusto Pieno. De ce e bine sa tii cont de aceste recomandari? Pentru ca amestecurile de cafea pentru vending sunt concepute sa isi pastreze proprietatile, chiar daca sunt depozitate pentru mai mult timp in comparitmentul pentru cafea al espressorului automat. Pe de alta parte, daca folosesti o cafea profesionala de top, risti sa cheltui bani in plus degeaba, pentru ca un espressor de tip vending nu reuseste sa prepare cafeaua calitatea inalta pe care reusesc sa o ofere aparatele specializate pentru baruri.
- Alege un amestec de cafea cu Arabica in compozitie. In general, cafeaua pentru vending este 100% Robusta, datorita pretului mic pe care aceasta il are in comparatie cu Arabica. Cu toate acestea, exista pe piata mai multe tipuri de cafea boabe pentru vending care au si Arabica in compozitie. Acestea, pentru cativa lei in plus la o punga de cafea de 1kg, aduc o aroma foarte placuta in paharul de cafea, lucru care va fi apreciat de clientii care consuma cafea de la automatele vending si care ii va face sa revina in fiecare zi. Cu alte cuvinte, chiar si un procent redus de Arabica intr-un amestec de cafea pentru aparatele automate poate face diferenta. Asadar, un business corect presupune nu doar atragerea de noi clienti, ci si fidelizarea celor actuali prin furnizarea unor produse de calitate. Covim Orocrema, Fortuna Crema Espresso sau Lavazza Gusto Pieno sunt amestecturi de cafea Arabica si Robusta folosite cu succes in automatele de bauturi calde.
- Asigura-te ca ai stabilit corect setarile pentru aparatul de cafea. Un dozaj gresit pentru cantitatea de cafea care ajunge in pahar se traduce printr-un rezultat neplacut, chiar daca folosim cafea boabe de cea mai buna calitate. Cantitatea optima recomandata pentru o cafea de la automatele vending este de 7 grame. Unele aparate folosesc 6,5 grame, altele 8 sau chiar 9, in functie de cantitatea de apa. Dar mai putin de 7 grame inseamna o cafea slaba, fara gust si aroma, in timp ce din peste 9 grame rezulta o cafea tare, cu gust ce este perceput drept prea intens. Un alt aspect important este gradul de macinare al cafelei. Rasinita incorportata a aparatelor automate trebuie reglata in asa fel incat sa rezulte o cafea macinata destul de fin cat sa isi mai pastreze textura, dar nu atat de fin incat sa devina precum faina. Cafeaua pentru espresso trebuie sa aiba granutatia pe care o are sarea fina de masa.
- Acorda o atentie sporita si celorlalte produse pentru vending. Ne referim aici in special la laptele pentru cafea, ceaiul solubil si mixul pentru ciocolata calda. Laptele pentru cafea trebuie ales cu atentie, pentru ca este un produs de baza, alaturi de cafea, in multe preparate oferite de automatele pentru bauturi calde: caffe latte, cappuccino, mochaccino. In general, formulele granulate sunt preferate in detrimentul laptelui praf, pentru ca au o consistenta mai aerata si se dizolva mai rapid. Ceaiul pentru vending este o formula instant care trebuie sa aiba o aroma placuta: ceaiule de fructe de padure si cel de lamaie sunt cele mai raspandite, fiind pe placul tuturor. Ciocolata calda trebuie aleasa in functie de gust, dar si de consistenta: cu cat este mai densa, cu atat este mai apreciata. Nu trebuie sa neglijam insa nici ambalajul: clientii prefera tot mai des paharele de carton in fata celor din plastic, iar calitatea materialului nu trece neobservata intr-o piata ofertanta, in care clientii sunt din ce in ce mai informati si mai pretentiosi.
Asadar, cafeaua boabe este produsul de baza din automatele de bauturi calde. Experimentarea la nesfarsit a multor sortimente de cafea nu este de dorit, pentru a nu nemultumi clientii care vin in fiecare zi sa savureze aroma unui anumit espresso care le-a placut. Mai bine ne informam inainte sa facem o alegere decat sa constatam la final ca rezultatul nu este cel asteptat. Automatele vending pot fi o afacere profitabila, daca tii cont de recomandarile noastre si iti pastrezi clientii satisfacuti. Si nu uita ca un consultant Coffee Place te poate ajuta sa faci cea mai buna alegere. Intreaba-ne cu incredere la telefon, pe chat sau pe mail! 🙂