Cappuccino, caffe latte, latte macchiato – toate acestea sunt variante de cafea cu lapte pe care le adoram si pe care le consumam constant. Daca vrei ca un astfel de preparat sa iasa delicios, pe langa atentia pe care o acorzi cand alegi tipul de cafea folosit, si laptele trebuie ales cu grija. Astfel, chiar daca ai ales o cafea 100% Arabica de la un producator de renume si ai preparat un espresso din ea la un aparat profesional, rezultatul poate sa nu fie cel asteptat daca laptele pentru cafea folosit nu este cel potrivit.
Exista mai multe tipuri de lapte pentru cafea, iar optarea pentru unul dintre acesta ar trebui sa fie corelata cu modul de preparare al cafelei.
- Laptele condensat
Laptele condensat este un tip de lapte lichid, obtinut prin evaporarea laptelui clasic, cel mai frecvent de vaca. Rezultatul obtinut este un lapte cu o consistenta densa si cremoasa, gust dulce si cu un procent ridicat de grasime, de peste 10% (comparativ cu laptele obisnuit care are in jur de 3% grasime).
Se comercializeaza fie sub forma de casolete mici, de 7-8 grame (dozate atat cat sa fie folosite la o ceasca de cafea), fie la sticle de 200 ml sau chiar de 1 litru. Laptele condensat este cel mai des folosit dintre tipurile de lapte pentru cafea atat acasa, cat si in restautante, baruri sau cafenele.
- Lapte praf
Laptele praf sau pudra pentru cafea este diferit de laptele praf obisnuit, prin ingredientele suplimentare pe care le contine. Ideal este ca un lapte praf conceput pentru a fi utilizat in cafea sa aiba urmatarele caracteristici: trebuie sa se dizolve usor, sa aiba un gust bun si sa aiba un pret convenabil.
Laptele praf este cel mai adesea folosit in automatele de cafea tip vending, pentru ca nu se altereaza usor, pastrandu-si proprietatile chiar daca este pastrat in compartimentul de lapte al espressorului pentru mai mult timp. Aceste produse se vand in pungi de 500 g sau de 1 kg, fiind fabricate la scala larga de mai multi producatori de renume care activeaza in industrie. Ristora, Tchibo sau Satro sunt numai cativa dintre marii producatori de lapte pudra pentru cafea.
- Lapte granulat
Laptele granulat este un tip aparte de lapte praf, deci este tot in stare solida, dar se deosebeste de acesta din urma prin consistenta. Laptele granulat este constituit, asa cum ii spune si numele, din granule de lapte care sunt preferate de multi detinatori de automate vending pentru ca sunt mai rapid dizolvate de apa fierbinte. De asemenea, se reduce riscul formarii unei paste din cauza vaporilor care pot umezi laptele praf in timpul prepararii bauturilor calde. Un exemplu de astfel de produs este laptele granulat Prolait Topping Blu, un sortiment aflat adesea pe primele locuri in topul preferintelor consumatorilor.
Am aflat, asadar, ca laptele pentru cafea trebuie ales in primul rand in functie de tip si de modul in care este utilizat, abia apoi trebuie avute in calcul si alte considerente, precum producator sau pret. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este consultarea listei de ingrediente a laptelui praf sau condensat, pentru ca aceste produse pot contine E-uri sau arome artificiale. Tocmai de aceea, intalnim adesea sintagme precum “inalbitor cafea” sau “coffee creamer”, denumiri ce atesta faptul ca produsul nu este un lapte praf clasic, ci este “imbogatit” cu alte ingrediente.
Acum, ca ai aflat cum sa alegi laptele pentru cafea care ti se potriveste, iti dorim sa savurezi cu placere un cappuccino delicios!