Obisnuinta de a consuma cafea de cateva ori pe zi este asociata foarte des cu dependenta de cofeina. De fapt, termenul “dependenta” este impropriu folosit, intrucat se refera mai degraba la ceva negativ, la o stare de subordonare, chiar patologica.
De-a lungul timpului, consumul de cofeina a fost un subiect destul de controversat, in sensul ca unii specialisti sustineau ca poate avea efecte nefaste asupra sanatatii, iar altii combateau aceste teorii si puneau aceent pe beneficiile consumului de cafea, ceai negru si alte bauturi care contin aceasta substanta. Consumul de cafea, larg raspandit la nivel mondial, a dus cu sine si multe investigatii legate de efectele acestuia asupra sanatatii. Cele mai noi rezultate nu pot decat sa ne bucure pe noi, iubitorii de cafea!
Ce arata cele mai noi cercetari?
Pe data de 10 iulie 2017, in jurnalul medical “Analele Medicinii Interne” publicat de Colegiul Medicilor din America, au fost tiparite rezultatele a doua studii de lunga durata care au analizat efectele consumului de cofiena asupra organismului.
Primul studiu a fost realizat de Agentia Interationala pentru Cercetare in domeniul Cancerului si Imperial College din Londra, pe baza consumului de cafea a 500.000 de persoane din zece tari europene. Cercetarea a aratat efecte benefice asupra sanatatii consumatorilor de cafea, dar interesant este ca acest lucru se intampla indiferent daca se opteaza pentru cafea cu cofeina sau decofeinizata. Cu alte cuvinte, beneficiile nu sunt datorate substantei stimulente, ci antioxidantilor pe care cafeaua ii contine.
Cel de al doilea studiu a fost realizat de Universitatea din California de Sud, pe baza diversitatii etnice a consumatorilor de cafea. Astfel, au fost analizate patru grupuri etnice de americani cu stiluri de viata diverse si riscuri diferite de a dezvolta anumite boli. La toate grupurile, consumul de cafea a aratat o imbunatatire a starii generale de sanatate cu 12%, fata de cei care nu consumau deloc cofeina.
Mai bem inca o cafea?
Specialistii sustin ca o persoana sanatoasa poate consuma 1-4 cafele pe zi, bucurandu-se de efectele ei benefice, indiferent ca opteaza pentru variante cu cofeina sau decofeinizate, espresso scurt sau cappuccino. Cu toate acestea, doar consumul de cafea nu poate oferi garantia unei vieti sanatoase, ci trebuie privit ca un adjuvant, ca o completare la un stil de viata rational si echilibrat.