Cafeaua cu lapte, cu toate versiunile acesteia, are o istorie veche de sute de ani. Inițial, oamenii obișnuiau să consume cafeaua neagră, simplă, preparată doar cu apă fierbinte și boabe de cafea măcinate. Odată ajunsă în Imperiul Otoman, aroma cafelei a fost amplificată de tot felul de condimente, printre care scorțișoară, cuișoare, anason sau cardamom. Mai târziu, prin secolul al XVI-lea, un medic francez a venit cu ideea să adauge lapte în cafea și a început să o recomande pacienților lui. Așa a luat naștere „café au lait”. Abia un secol mai târziu, tot în Franța, s-a răspândit obiceiul de a adăuga zahăr în cafea. Așadar, aflăm că tradiția cafelei cu lapte este chiar mai veche decât cea a cafelei îndulcite.
Caffe Latte (numit adesea Latte, pe scurt) este un preparat originar din Italia, pe bază de espresso și lapte fierbinte sau rece. Îndulcirea este opțională. O proporție ideală ar fi o treime espresso și două treimi lapte, dar cantitățile pot varia în funcție de diferite zone geografice. Gustul este unul blând, delicat, iar italienii o consuma exclusiv la micul dejun.
Cappuccino este o bautură care conține, pe lângă espresso și lapte, un strat de spumă de lapte la suprafață. De obicei, cantitățile de cafea și lapte sunt egale, iar culoarea este maro deschis spre auriu. Am explicat în articolul precedent de unde provine denumirea de cappuccino. Dacă vei găsi în meniul cafenelelor denumirea de „cappuccino vienez”, trebuie să știi că acesta este decorat cu frișcă în loc de spumă de lapte.
Macchiato conține cea mai mică parte de lapte în raport cu espresso din toate tipurile de cafea cu lapte. Macchiato (în traducere, „pată”) se prepară prin adăugarea unei catități mici de lapte, de obicei spumat, peste espresso scurt sau lung, doar pentru a lua puțin din tăria și gustul intens al cafelei.
Latte Macchiato nu este același lucru cu Macchiato. În primul caz, ingredientul principal este laptele aburit, la care se adaugă o cantitate mică de espresso. Gustul de cafea este astfel mult diluat, predominând cel de lapte. Prezentarea acestei băuturi este, de obicei, spectaculoasă, datorită dispunerii în straturi de mai multe nuanțe de maro și alb. De aceea, Latte Macchiato se servește în cești înalte, din stică transparentă.
Café au lait nu are la bază un espresso, cum se întâmplă în cazul băuturilor descrise mai sus, ci o cafea pregătită la filtru sau la presa franceză. Deși café au lait este un termen folosit adeesea pentru a desemna un Caffe Latte, diferența dintre cele două ține de modul de preparare a cafelei: cafea la filtru versus espresso.
Acestea sunt principalele tipuri de cafea cu lapte. Mai există și alte variațiuni, precum espresso con panna (espresso cu frișcă), mocha (espresso cu ciocolată sau cacao care poate conține și lapte) sau frappe (băutură rece pe bază de cafea instant și lapte), dar cele de mai sus se confundă cel mai adesea între ele. Ție cum îți place să îți savurezi cafeaua?