Italia nu se afla in top zece tari consumatoare de cafea. Tara care a inventat espresso-ul si patria de origine a unora dintre cei mai mari producatori din domeniu, si aici amintim doar cafea Lavazza sau cafea Illy, nu este in topul tarilor cu un consum ridicat de cafea. Topul este alcatuit din tari mai putin insorite: Finlanda, Norvegia, Islanda, Danemarca, Olanda, Suedia, Elvetia, Belgia, Luxenburg si Canada. Si cum “Winter is coming”, aveti grija sa va faceti stocul de cafea. Nici Romania nu se afla in randul celor mai mari consumatori de cafea, dar putem spune ca tot mai multi romani invata sa savureze o cafea buna.
Cafeaua nu deshidrateaza. Intr-adevar, cafeina are un usor efect diuretic, dar acesta nu anuleaza cantitatea de lichid continut de cafea. Asta nu inseamna ca trebuie sa bei cafea de sete, oricat de tentant ar suna. In orice caz, se considera un obicei bun acela de a acompania cu un pahar de apa fiecare ceasca de cafea.
In trecut, cand cafeaua nu devenise inca cunoscuta pe plan mondial, oamenii consumau bere la micul dejun. Cei mai multi dintre noi nu ar concepe sa isi inceapa ziua fara cafea, dar iata ca oamenii apelau si la alte bauturi la prima masa a zilei. Parca apreciezi si mai mult cafeaua acum, nu?
Cafeaua a fost descoperita de capre. Da, e o gluma, dar are si un sambure de adevar, cel putin asa spune legenda. Un fermier ar fi observat ca animalele lui sunt mult mai pline de energie dupa ce se infrupta din arborii de cafea de pe pasuni. Practic, caprele au beneficiat inaintea oamenilor de efectul revigorant al boabelor de cafea.
Denumirea de cappuccino vine de la calugarii capucini. Culoarea acestuia era similara cu cea a straielor purtate de calugari. Si noi care credeam ca lucrurile stateau pe dos si ca ordinul calugarilor capucini era un grup de consumatori fanatici de cappuccino.
Aproximativ 40% din totalul de cafea boabe provine din Brazilia. Bineinteles, un factor important il reprezinta conditiile climatice, dar mai sunt si alte aspecte care tin de know-how. Mai suprinzator este locul doi din acest top. Al doilea cel mai mare producator de cafea din lume este Vietnam, urmat de Columbia, Indonezia si Etiopia.
Oamenii de stiinta au reusit sa produca biodiesel din cafea. Nu stim de ce ar vrea cineva sa iroseasca cafeaua pentru a merge cu masina, dar e bine de stiut ca exista si optiunea asta. In orice caz, orice initiativa de acest fel, menita sa aduca beneficii mediului inconjurator, este laudabila.
In 1932, Brazilia nu a avut fonduri suficiente pentru a-si trimite atletii la olimpiada. Si care e legatura cu cafeaua? Ei bine, atletii au reusit sa acopere singuri cheltuielile vanzand cafea, iar aici revenim la punctul 5. Un lucru cert este ca industria cafelei reprezinta un punct foarte important din economia Braziliei.
Unele triburi din Africa obisnuiau sa consume cafea cruda, ca un fel de mancare. Astfel, oamenii se bucurau de beneficiile acestui ingrdient devenit aliment, dar, intre timp, au descoperit ca exista forme mai apetisante de a consuma cafeaua. Cu siguranta cei mai multi dintre noi au avut macar o data curiozitatea de a rontai un bob de cafea.
Pe plan mondial, peste doua miliarde de cesti de cafea sunt consumate in fiecare zi. Ma rog, pot fi si pahare de cafea, nu doar cesti, dar ati inteles ideea.
Un raspuns la “Cele mai interesante 10 curiozitati despre cafea”
interesant