Cat de sanatoasa este, de fapt, cafeaua de la automat? Alege sa fii informat!

Cafea de la espressoarele de vending

Auzim uneori sfaturi potrivit carora ar fi bine sa evitam sa consumam cafea de la automatele de bauturi calde, pe motiv ca ar contine E-uri sau ca ceea ce ajunge in paharul nostru nu este cafea 100%. Vom analiza aici ingredientele pe care le contine o bautura calda de la automatele vending, pentru ca tu sa stii ce e mit si ce e realitate si sa cunosti lucrurile de care e bine sa tii cont data viitoare cand iti cumperi o cafea.

 

In general, optiunile pe care le avem cand dorim sa cumparam o bautura calda de la un aparat automat sunt: cafea simpla (espresso scurt sau lung, cu zahar sau fara), cafea cu lapte (caffe latte, latte macchiato, cappuccino etc.), ciocolata calda si ceai. Haideti sa vedem care sunt ingredientele pe care fiecare dintre aceste bauturi le contine.

  1. Cafeaua simpla. Aici lucrurile sunt destul de clare: daca doresti sa bei un espresso de la automatul de cafea poti savura linistit, pentru ca aceasta bautura contine doar cafea, apa si, eventual, zahar. Cele mai multe distribuitoare de bauturi au rasnita incorporata si functioneaza cu cafea boabe, dar sunt si aparate care functioneaza cu capsule sau cafea instant. Capsulele contin cafea prajita si macinata, dozata optim si ambalata intr-un recipient protector, pentru a mentine aroma proaspata un timp indelungat. Despre cafeaua instant am mai scris: aceasta devine solubila prin diferite procese, dar continutul este 100% cafea. Tendinta in design-ul aparatelor automate de cafea este ca recipientele in care sunt depozitate cafeaua si celelalte ingrediente sa fie transparente, pentru a-i permite consumatorului sa vada exact din ce este compusa bautura lui. Un aspect care merita mentionat aici este legat de calitatea cafelei. Cele mai multe automate folosesc cafea Robusta, mai ieftina si cu gust mai puternic decat cafeaua Arabica, dar sunt si cafele destinate segmentului vending care au in compozitie amestecuri in diferite proportii de Arabica si Robusta, ca de exemplu Lavazza Gusto Pieno.
    Container transparent plin cu boabe de cafea

  2. Cafeaua cu lapte de la automatele vending contine aproximativ aceleasi ingrediente, fie ca este denumita café au lait, latte, caffe latte, macchiato sau latte macchiato (despre cappuccino vom vorbi separat). Ceea ce diferentiaza aceste bauturi este proportia dintre espresso si lapte. Daca despre espresso am vorbit la punctul 1, aici vom analiza laptele. Acesta poate sa aiba diferite texturi, pudra sau granulat, si poate fi compus din lapte praf 100% sau poate contine si alte ingrediente. Sa luam exemplul unuia dintre cele mai populare tipuri de lapte pentru cafea folosit in aparatele vending: Prolait Topping Blu. Acesta contine lapte degresat praf, zer din lapte praf, zahar. Ingrediente naturale si un pret accesibil. Daca ne uitam la Ristora ECO, de exemplu, vedem ca lista de ingrediente este una mai lunga: zerul de lapte praf, laptele degresat si zaharul raman, iar la acestea se adauga sirop de glucoza deshidratat, grasimi de cocos nehidrogenate, lactoza, antiaglomerant, stabilizant si emulsifiant. Unele dintre aceste substante par obscure, dar gustul final al cafelei cu lapte poate fi mai bun.
  3. Cappuccino. In timp ce unele automate pentru cafea prepara cappuccino din espresso si o cantitate considerabila de lapte din cel descris la punctul 2, alte aparate folosesc mix-uri gata preparate de cappuccino, in genul celor care se cumpara la plic. Aceste produse instant pot fi cu diferite arome, precum vanilie, alune sau chiar Irish cappuccino. Aceasta din urma se prepara in mod traditional cu whiskey, dar nu e o surpriza pentru nimeni ca un automat de cafea nu poate sa ofere un Irish Coffee autentic. De exemplu, Satro Moka Irish Cream contine: zahar, sirop de glucoza, lapte praf degresat, grasime vegetala hidrogenata, cafea solubila, aroma, cacao, proteine din lapte, sare si E-uri precum E 340, E 551 / 341 si E 471. Nu spunem ca acesti aditivi sunt periculosi, dar este bine sa stim ce alegem.
  4. Ciocolata calda din distribuitoarele automate este un produs instant cu gust de cacao la care se adauga apa fierbinte si, in functe de reteta, lapte si zahar, desi cele mai multe tipuri de ciocolata calda sunt deja indulcite. Spre exemplu, Ciocolata calda Ristora contine in mare parte zahar, iar lista ingredientelor este competata de zer de lapte praf, cacao, fecula de cartofi, sirop de glucoza, grasimi nehidrogenate, lapte degresat praf, sare, E412, E340ii, E471, arome. Daca e bine sau rau, acest lucru il decide fiecare, dar trebuie stiut ca mai toate tipurile de ciocolata calda prezente pe piata contin ingrediente similare.
  5. Ceaiul din distribuitoarele pentru bauturi calde este, de asemenea, un produs instant. Exista si situatii, mai rare, in care clientul este servit cu un pahar cu apa fierbinte si un pliculet de ceai infuzabil, dar aceasta varianta este oricum posibila doar in locatiile unde exista un vanzator. Cel mai adesea se foloseste un ceai cu dizolvare rapida, cum este Satro de lamaie. Acesta contine zahar, acid citric, extract de ceai, caramel, E341, aroma. Gustul unui ceai preparat cu acest produs? Foarte apreciat de catre consumatori.

 

Acum poti selecta bautura preferata din automatul de bauturi calde, fiind linistit ca faci o alegere informata. Concluziile sunt ca un espresso preparat la un automat vending poate fi la fel de “curat” ca unul preparat acasa sau la o cafenea. In ceea ce priveste produsele complementare (lapte, ciocolata calda, ceai etc.), variantele sunt numeroase si tine de administratorul aparatului de vending ce tip de produse vrea sa utilizeze. In orice caz, un produs pentru vending optim trebuie sa aiba ingrediente de calitate, sa isi pastreze proprietatile in timpul cand este depozitat in recipientul din aparat si sa aiba un pret avantajos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *